torsdag 25. mai 2023

Musikkens livsglede!


 Ja, dette er drivende folkemusikk - folkemusikk på sitt beste - i en helt ny innpakning som virkelig tar tak i deg. Her har man litt av det skotske og norske, servert av et forrykende samspillende kammerorkester med de to strålende solistene og komponistene Sarah-Jane Summers og Juhani Silvola!


En og annen gang møter vi et stjernelag av musikere som rett og slett setter deg i en stemning som overrasker. Kammerorkesteret er satt sammen for anledningen og bærer det nydelige navnet «Sølvstrøk». 

Det er på en måte at det er Sarah-Jane Summer sin fele som holder de melodiske faner høyt på plata, godt delt med den akustiske gitaren til Juhani Silvola. Kanskje litt urettferdig å sammenligne de to, men lydbildet blir nå slikt da. Men på siste låta «Di-moladh An Uisge-bheatha» (som har mye med Whisky å gjøre) er de to virkelig rasende gode i sitt samspill!

Det er 10 spor på plata, og hver eneste en er en liten åpenbaring. Åpningskuttet «Tune for Alistar» - om en energisk to-årings sprell fra beina forlater senga..... Virkelig en billedskjønn låt. «Owerset» finnes i to utgaver - båe i orkesterdrakt og som trio - drivende musikk som får godføttene til å danse.

Sarah-Janes «Morning Prayer» var jeg så heldig å få oppleve live i november forrige året, og den vare og melankolske melodien gjør et like sterkt inntrykk nå som da. 

Og den musikalske gjengen overrasker med «Miss Mary MacDonald». Her åpner orksteret med starten av Mozarts 25. symfoni, et riktig så herlig skråblikk på forskjellige musikalske stiler.

Britisk (og irsk) og norsk folkemusikk står hverandre nært, og det er kanskje derfor jeg har en aldri så liten hang til dette konseptet. Jeg blir simpethen i utrolig godt humør av denne plata! He er det bare å kose seg.

SARAH-JANE SUMMERS & JUHANI SILVOLA: «Sølvstrøk»
HEILO HCD7384 (2023)
Spilletid: 48:45



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar