fredag 19. mai 2023

Fartein Valen, Paul Valéry og Ketil Bjørnstad


 Ketil Bjørnstad - forfatteren, musikeren og komponisten har igjen skapt et album av det spesielt gode slaget. «Sanger ved havets begynnelse» er et oratorium - en musikalsk reise der diktet «Kiregården ved Havet» er selve grunnmuren.


Igjen er musikken til Bjørnstad mangfoldig - ja kanskje mer mangfoldig enn noen gang tidligere. Bjørnstad strekker den kompositoriske strikken mellom de rolige balladeaktige stykkene til partier som slår deg som en vegg av følelser i de delvis fritonale partiene. Det er vanskelig å kombinere slikt, men Bjørnstad har en egen evne til å sy sammen et verk så man blir sittende der - å lytte. For det er det dette verket krever - lytting!

Det er forfatteren Paul Valéry som har skrevet «Kirkegården ved havet», verket som er ett av komponisten Fartein Valen mest kjente verk. Bjørnstad tar ikke utgangspunkt i Valens musikk, men skaper sine klanger ut i fra hans tolkninger av Valérys tekster.

Tekstene er utrolig viktige i denne settingen - og blir på en sterk måte understreket av Solveig Andsnes sin stemme. Hennes fargelegging er tidvis rå, nesten upolert i sin utførelse, for så å blande en delikat klang inn i de vareste linjene til Ketil Bjørnstads musikk.

I cd-heftet finner vi diktet til Valéry både i orginaltapning, samt i en norsk oversettelse av Pelle Christensen. 

Glimrende medmusikere er: Solveig Andsnes, vokal - Nils Øjkland, fiolin/hardingfele og Rune Arnesen, slagverk.

Undertegnede har lyttet til Ketil Bjørnstads musikk siden jeg fikk «Berget det blå» fra 1974 i julegave, og for meg er både hans forfatterskap og musikkarriere noe utenom det vanlige her på berget. 

Så igjen - sett deg ned å lytt. Det er vel verd å spandere en snau time på denne innspillingen!

Jeg vil også anbefale å lese intervjuet han gjorde i forbindelse med denne utgivelsen

KETIL BJØRNSTAD: «Sanger ved havets begynnelse»
SIMAX Classics PSC1398 (2023)
Spilletid: 58:54

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar