søndag 11. juni 2023

Nasjonalskatt og drama


 «Haugtussa». Bare navnet får fantasien til å spinne. Og dette enorme diktverket til Arne Garborg er blitt tonesatt av en rekke musikere og komponister, blant annet Edvard Grieg og en "moderne" «Haugtussa» signert Olav Anton Thommessen. Nå er det kvedaren Øyonn Groven Myhren som gir sin versjon av dette sagnomsuste diktverket.


La det være sagt med en gang. Det er et enormt stykke arbeid som ligger bak denne trippel-cd'en til Groven Myhren. Instrumentariet er holdt på et minimum og fungerer usedavnlig godt som et akkompagnement til Groven Myhrens stemme, men også tidvis som små musikalske kommentarer til tekstene.

Det er to usedvanlig erfarene musikere Groven Myhren har med seg på denne innspillingen. Rasmus Kjorstad trakterer strenger og slagverkeren Tomas Nilsson (fra slagverkensemblet SISU) finner klanger som maler farger i et rikt musikalsk lerret. Slikt sett kan det ikke bli mer "urnorsk" enn  dette.

«Haugtussa» består av 71 dikt. Men alle er ikke med på denne platen. 34 dikt - altså nær halvparten har musikeren Groven Myhren tatt med, og de er hentet fra ni av de 12 kapitlene i Garborgs verk.

Denne innspillingen er en utrolig fin inngang til Garborgs diktning, og jeg må bare beundre de musikalske linjene som er lagt som føringer i denne produksjonen. Man blir godt kjent med gjengangeren i diktene, Veslemøy. Det er drama på høyt nivå som skildres - og da er det nydelig at det hele er såpass nedtonet i muskalske uttrykk, slev om vi møter både huldre, troll, dauinger og hekser.

Dette er både en viktig og spennende plate, som vi lyttere kan ta frem gang på gang. Det er alltid noe nytt å finne i disse tolkningene.

Musikere er:
Øyonn Groven Myhren – song, seljefløyte, kraviklyrer, basslangeleik
Rasmus Kjorstad – langeleik, munnharpe, hardingfele, fele, oktavfele
Tomas Nilsson – hakkebrett, klokkespel, vibrafon, ‘blåhauginstrument’

«HAUGTUSSA» - Øyonn Groven Myhren og Arne Garborg
Heilo Records HCD7413 (2023)
Spilletid: 107:00 (3cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar