torsdag 18. januar 2024

Natur Musikk Lyrikk


 Heidi Skjerve har tonesatt utdrag fra den amerikanske forfatteren Henry David Thoreaus journaler i en sjangeroverskridende sangsyklus for vokal, strykekvartett og (tidvis preparert) piano.

Bare for å si det med en gang - denne plata har tatt runde på runde i spilleren. Heidi Skjerve - jazzmusiker og låtskriver - traff egentlig mange av undertegnedes strenger med denne utgivelsen. Her har hun på godt og fornuftig vis benyttet seg av en mengde kreativitet - fra den helt enkle såkalte salongmusikk via jazzens spennende lydverden inn i samtidens nysgjerrighet i det å kombinere og skape nytt.

Nei dette er ikke en jazzskive - den er så mye mer. Og ikke minst er Thoreaus skriverier en tydelig inspirasjon i Skjerves musikkskapende som altså har resultert i en helt spesiell opplevelse.

Vokalen til Heidi Skjerve er både slepen og uslipt i disse sangene som noen ganger minner om John Cage - noen ganger om Kurt Weill - og noen ganger om musikk servert på Thaetercaféen i Oslo. At hun også tar med seg enkelt feltopptak (bl.a. fra skogen og fra den omstridte vindmølleparken på Storheia i Fosen), gjør opplevelsen særdeles rik. Det blir aldri kjedelig med andre ord. 

Med seg på denne platen har hun Tora Stølan Ness (fiolin), Rannveig Ryeng (fiolin), Karoline Vik Hegge (bratsj), Kari Nesdal Sandnes (cello) og Finn Magnus Fjell Hjelland (piano).

Lån øret til Heidi Skjerves musikk. Det vil ikke angre!

HEIDI SKJERVE: «Song from Thoreau's Journal»
Particular Recordings Collective PL47CD (2023)
Spilletid: 43'29


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar