torsdag 14. mars 2024

Ragnhilds vintre


 Folketoner har skapt mange spennende øyeblikk i forskjellig tapninger. Ragnhild Hemsings «Vetra» er også i den fascinerende smeltedigelen mellom folkemusikk og jazz.


 Musikeren Ragnhild Hemsing spiller på sine mange strenger. Hun har sin nydelige fiolin og hun elsker også å spille på hardingfela. Og det er folkemusikkens ikoniske instrument som er i fokus på dette albumet sammen med den tradisjonelle fiolinen.

Tonene som Hemsing har valgt seg ut har vært gjort før - mange ganger før - og i mange forskjellige varianter. Hvorfor skal så denne innspillingen være spesiell? 

For det første er det utrolig godt spill - ikke bare av hovedmusikeren selv, men også fordi hun har et musikerlaget med seg som er av det ypperste her hjemme på steinrøysa. Da blir det blir varmt og godt foran peisen med slik vinterinspirert musikk.

Ragnhild presenterer også to egne låter på denne platen. «Vetrahalling» og «Vinterstemning» - og spesielt hallingen treffer usedvanlig godt - med musikalske inntrykk av troll, huldre og vetter som strømmer ut av høyttalerne, mens «Vinterstemning» er vemodig vakker - både i det melodiske og den vare framføringen.

De resterende sporene er musikk fra Valdres som er samlet inn av Ludvig Mathias Lindeman på 1800-tallet, og her setter ensemblet sitt gode preg på tolkningene. Det er vakkert, litt innovativt og selvsagt meget godt musisert!

Musikere på «Vetra» er:

Ragnhild Hemsing (violin, Hardanger fiddle)
Mathias Eick (trumpet)
Terje Isungset (percussion)
Ole Aastad Braten (langeleik)
Knut Aastad Braten (langeleik)
Marthe Husum (viola)
Frida Frederikke Waaler Waervagen (cello)
Nikolai Matthews (double bass)

RAGNHILD HEMSING: «Vetra» 
Berlin Classics (2023)
Spilletid: 50'51

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar