lørdag 17. desember 2022

De røsker litt i den musikalske folkesjela!


 Unni Løvlid, Anne Hytta og Ingfrid Breie Nyhus er ute med plata «Unamna». Her fokuseres det på de mer ukjente kvinnelige folkesangerne - men kvinner som også ga grunnlaget for Edvard Griegs samling av folketoner op.66 fra 1896.


Nå er det ikke den enkle tonen som presenteres på denne platen. Her har nemlig trioen tatt for seg 16 toner og gitt dem et helt personlig preg. Musikken de presenterer tar de til et nytt nivå - både i den musikalske fantasien og i et moderne tonespråk. 

Det som virkelig fascinerer med musikken de skaper, er stemningen som de setter lytteren i. Tonene starter som regel i det enkle, for så å utvikle seg i forskjellige retninger. Musikken vokser og skaper et klanglig lerret som man virkelig kan fordype seg i.

Det er stemmen til Unni Løvlid, hardingfela til Anne Hytta og tangentspillet til Ingfrid Breie Nyhus vi blir kjent med. Og vi får ta del i de mest vare klangene i pianoet - de sprelske hoppene i fela og inderligheten i Løvlids formidling. Til sammen utgjør musikerne egne musikalske preferanser en lytteropplevelse utenom det vanlige. På denne måten blir også trioen tradisjonsbærere av den norske folkemusikktradisjonen.

Trioen skriver: «Vår tilnærming til stoffet knyter seg til eit her og no, med våre eigne musikalske erfaringar og språk, og som ei leiting og leiking i klanglege rom og omgjevnadar. Tekstane i songane knyter seg til mange sterke livshendingar.
Samstundes er det ofte noko tilforlateleg over ein folkemusikar sitt uttrykk. Spennet mellom det kvardagslege og menneskelivet sitt kjenslespekter har vore ein tråd vi har hatt med oss i utarbeidinga av musikken. Den er laga som skisser for improvisasjon – med klangar, uttrykk og former etter eigneassosiasjonar og idear – som vi musiserer ut frå.»

Dette er en plate som like gjerne kan brukes til nytelse som til litt egen forskning i hva det vil si å formidle og oppleve den norske folketonen.

Dette er en av de veldig gode og nyskapende folkemusikkplatene!

LØVLID/HYTTA/NYHUS: Unanma
Simax Classics PSC1397 (2022)
Spilletid: 63:41

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar