mandag 2. oktober 2023

Klangen av Bjørnstad


 Du hører at det er Ketil Bjørnstad som sitter ved pianoet. Du hører hans klangbehandling og hans stille rytme i musikken. Platen «Nightwalker» er på mange måter en hyllest til et levd liv men også et liv som kommer. En kan nesten høre at han sitter på pianokrakken og funderer over hva neste natt vil bringe. På mange måter oppsummerer den altomfavnende musikeren og komponisten sitt eget liv...så langt.


Dette handler om nattens stemninger,, et tema Bjørnstad har brukt en rekke ganger - blant annet på platen «Night Song», «Lys natt» fra «Berget det Blå», «Hvor stille denne natt» og «En Nat I Længst Forsvundne Tider» fra «Hvalens Sang», plata «Musikk for en lang natt» og «Vi flykter i natt» fra «Selena» - bare for å nevne noen.

Bjørnstad henter nattlige minner fra Vestfold, Frogner og Bunnefjorden på denne innspillingen - og det er mye mediative tanker som åpenbarer seg i hans musikk på »Nightwalker». På en måte kan man ane at han fanger minnene og nattlige øyeblikk i musikken, og som alltid er det inderlig fremført det hele.

Ketil Bjørnstad er så definitivt en av våre store musikere og komponister som også har beveget seg mellom sjangere - noe som også kan høres på denne platen. Og det er heldigvis umulig å sette denne mannen i en musikalsk bås. Til det er han alt for personlig og søkende i sitt musikalske virke.

Dette er en dobbelt-cd, der vi finner en versjon spilt inn på flygel, mens han på cd nummer to benytter seg av et Fender Rhodes piano - som skaper en helt annen stemning. 

Lytt til begge - du oppdager stadig noe nytt i hans fine musikalske fortellinger!

KETIL BJØRNSTAD: «Nightwalker»
GRAPPA Records - GRCD4766 (2023)
Spilletid: 132:47 (2cd)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar