tirsdag 16. november 2021

Schubert på speed


 Sangeren Frank Havrøy og pianisten Gunnar Flagstad har tatt et lite dypdykk i Franz Schubert legendariske syklus «Schwanengesang», men ikke på den måten vi er vant til. Så værsågo' - her kan du enten juble eller blir rimelig provosert, eller.....

Bakgrunnen er å se på den klassiske lied-tradisjonen (og da Schuberts siste skriverier), for så å sprenge de grenser man kan uten å vandalisere en kunstners åndsverk. 

Uansett - undertegnede har et forholdsvis åpent sinn - og gikk til oppgaven om å skrive noen linjer om denne platen med nysgjerrighet. Her opplever man en en rekke musikkstiler - som med Schuberts sangsyklus som bakteppe nok kan kalles for musikalsk humor. 

Men man kan selvsagt prøve å dra linjene inn mot Schuberts tanker og musikalske idéer, og også den innfallsvinkelen er interessant, men snart penses det hele inn i en liten musikalsk blanding av vise, cabaret - litt Kurt Weill - og noe lettere ubestemmelig. Ja vel - dette er Schubert - men likevel ikke Schubert - heller snarere en musikalsk reise basert på Schubert «Schwanengesang»

Vokalist Frank Havrøy og pianist Gunnar Flagstad borger i seg selv for kvalitet - og det er ikke musikernes formidling av noe som kan kalles den re-arrangerte Schubert - med det er selve prosjektet som enten må tolkes som debattinnlegg om Schuberts musikk - eller tas for det som klinger best i mine ører - en musikalsk reise litt utenom det vanlige - som godt kan nytes over et bedre glass i et av byens gode vannhull.

FRANKÅGUNNAR: «Schwanengesang»
Frank Havrøy, vokal - Gunnar Flagstad, piano
Simax Classics PSC1381 (2021)
Spilletid: 61:52




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar