tirsdag 8. desember 2020

Jul med musikk og farger


 Jul, jazz, improvisasjoner og kor. Her har en på mange måter skutt gullfuglen(e). Det Norske Jentekor og Tord Gustavsen leverer en helt spesiell juleplate.


Det er så naturlig vakkert det jentekoret serverer i de fineste julesangene. Og ja - den uttalelsen har man jo hørt før. Men denne gangen settes pianisten Tord Gustavsen inn i bildet. Og det bildet utvikler seg til noe helt spesielt. Allerede i det første sporet «Carol of the Bells» settes stemningen. Litt mystisk, litt ukjent og litt hemmelig i klaveret før den kjente melodien treffer øregangene, etterfulgt av Tord Gustavsens melodi «The Bells» - tydelig inspirert av platas første kutt.

Så drysses den ene vakre julesangen over lytteren, med spennende arrangementer, blant annet Andrew Smiths herlige arrangement av «Deilig er den himmel blå». Det er jo bare nydelig det hele. Så skjer det noe. I Kjetil Indregard og Odd Nordstogas «Jul i svingen» introduseres de aller yngste jentene i koret. Usminket, barnlig vakkert og rørende.

Samklangen mellom kor og pianist utvikles videre i en ordløs «Glade jul» som rett og slett er blendende vakker. Perlene kommer tett på denne innspillingen - blant annet «Joleklokker over jorda», «Ljoset nytt i natti rann» og selvsagt avsluttes det snaut timelange samarbeidet mellom pianist og jentekor med «Deilig er jorden». 

Men det er langt fra slutt. På blue-ray-platen er siste del viet Tord Gustavsons tangentmagi - i en rekke improvisasjoner spunnet rundt julemusikk som er vel verd en lytt.

Det er to plater med i denne utgivelsen med andre ord.

Forfatteren Tania Kjeldset har skrevet novellen Alfred og Tora som er med i cd-heftet - god lesning i selskap med musikken.

DET NORSKE JENTEKOR & TORD GUSTAVSEN: «Stille grender»
Dirigent: Anne Karin Sundal-Ask
2L-164-SABD (2020)


Plate nummer en er i formatene Hybrid SACD, MCH 5.1DSD, Stereo DSD og Redbook PCM: MQA CD, mens plate nummer 2 (blue-ray) er i formatene 2.0 LPCM 192/24, 5.1 DTS HDMA 192/24, 7.1.4 Auro-3D 96 kHz og 7.1.4 Dolby Atmos 48 kHz

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar