tirsdag 2. juni 2020

Ekstrem tidligmusikk

Der spilles på horn!
Ikke slike horn man normalt sett forbinder med musikk - men på noe så friskt som reinsdyrgevir og elgskaller. Slikt må jo bli interessant!

Her er Hornorkesteret og deres nyeste plate «Jehovas Vinter». Musikken - eller dette skaperverkets lyder og klanger er kompromissløs. Det gnikkes hemningsløst på dyregevir og dyreskaller, godt underbygget av trestokker, annen form for perkusjoninstrumenter, samt en enslig mandolin.
Tanken rundt musikken er egentlig ikke så orginal. Man gjenkjenner oppbyggingen i et slags rock'n roll-manus, selv om det klingende resultatet er hinsides langt unna stadionrockerne som inntar de store arenaene rundt om.
Man kan også tenke seg at dette er en slags urmusikk - altså ekstrem tidligmusikk. Man blir unektelig satt litt tilbake til tiden da urfolket skapte sine ting med enkle instrumenter for hånd - kun for å skape stemningen som hersket der og da. Og en av låtene heter jo også «Den sorgfulle sjaman» (Nei - den er ikke tilegnet sjaman Durek)
Kan man med enkle ord beskrive «Jehovas Vinter»?
Egentlig ikke - den må faktisk oppleves - og det skal sies at den er en solid stemningsskaper - enten du liker det ferdige resultatet eller ikke.
God lytt!

På platen:
«Slumpelukko», «Den sorgfulle sjaman», «Maries vals», «Skogstur», «Jehovas Vinter», «Spekulasi», «Fossegrimen»

Musikere er: Jonas Qvale, Erlend Lien, Thomas Oxem, Magne Rudjord, Jan Krey og Torbjørn Benjaminsen.

HORNORKESTERET: «Jehovas Vinter»
PANOT LP 003 (2019)
Spilletid: 42:00

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar